Gołąbki

Składniki:

  • 1600 g wody
  • 200 g ryżu
  • 8-10 dużych liści kapusty 
  • 100 g cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 g piersi kurczaka, 
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy
  • 70 g cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 50 g czerwonej papryki
  • 500 g pomidorów, 
  • 1 kostka bulionu drobiowego
Do naczynia miksującego wlewamy 800 g wody, wkładamy koszyczek a do niego ryż. Liście kapusty układamy na przystawce Varoma. Gotujemy na parze 12 min - Varoma - obroty 1.

Liście przepłukujemy zimną wodą.
 
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5 s - obroty 5. Dodajemy masło i dusimy 3 min - Varoma - obroty 1.

Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i rozdrobniamy 20 s - obroty 6.

Dodajemy ugotowany ryż, sól i pieprz i mieszamy 1 min - Interwał . 

Masę rozdzielamy na 8-10 liści kapusty. Liście z nałożonym farszem składmy i układamy na przystawce Varoma.
Wlewamy 700 g wody do naczynia miksującego, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze 40 min - Varoma - obroty 1. 

Sos pomidorowy:

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 s - obroty 5. Dodajemy masło i dusimy 3 min - Varoma - obroty 1. Dodajemy czerwoną paprykę i pomidory i miksujemy 30 s - obroty 9.
Dodajemy kostkę bulionu drobiowego i gotujemy 10 min - 90º - obroty 2. 
Na koniec miksujemy sos 15 s - obroty 6. 

Smacznego :)

Comments