Składniki:
Masa:
- 700 ml mleka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru "Baileys"
Baza:
- 500g herbatników czekoladowych
Połowę mleka zagotowa z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, po czym dodać obie mąki i pozostałe mleko. Miksować do momentu aż znikną grudki. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając.
Chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować do białości a nastepnie dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Beileys cały czas miksując.
Odkładamy 6 łyżek kremu a pozostały krem dzielimy na 2 części.
Układamy pierwszą warstwę herbatników i pierwsza część kremu. Drugą warstwę herbatników i drugą warstwę kremu. Następnie trzecią warstwę herbatników i pozostały krem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed samym podaniem posypujemy całość ciemnym kakao.
Comments
Post a Comment