Ciasto z Baileysem bez pieczenia


Składniki:

Masa:


  • 700 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru "Baileys"


Baza:

  • 500g herbatników czekoladowych


Połowę mleka zagotowa z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, po czym dodać obie mąki i pozostałe mleko. Miksować do momentu aż znikną grudki. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając.
Chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować do białości a nastepnie dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Beileys cały czas miksując.



Odkładamy 6 łyżek kremu a pozostały krem dzielimy na 2 części.

Układamy pierwszą warstwę herbatników i pierwsza część kremu. Drugą warstwę herbatników i drugą warstwę kremu. Następnie trzecią warstwę herbatników i pozostały krem.



Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed samym podaniem posypujemy całość ciemnym kakao.

Comments