Zupa z ciecierzycy z pomidorami

Składniki:


  • 250g ciecierzycy
  • 2 kg pomidorów
  • 3 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 paczki włoszczyzny
  • 2 kostki rosołowe
  • przyprawy do smaku


Zamoczyć soczewicę i pozostawić na12h. Do garnka wlewamy ok 2l wody , wrzucamy włoszczyznę i kostki rosołowe. Gdy sie zagotuje dorzucamy odcedzona ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu.

Cebule i czosnek kroimy w kostke i podsmażamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostke i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem.

Gdy ciecierzyca lekko zmięknie dorzucamy podsmażone pomidory i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jeszcze jakieś pół godziny.

Doprawiamy do smaku.


Comments