Tort Naleśnikowo - Serowy by Qzynka



Masa naleśnikowa:


  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 20 g czekolady do picia w proszku
  • 20 g rozpuszczonego masła


Masa twarogowa:

  • 500 g tłustego twarogu
  • skórka starta z cytryny i limonki
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • garść rodzynek i skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki rumu
  • cukier puder do smaku


Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (można dać jej mniej bo przy takiej ilości tort jest deserowy)
  • 2 łyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:


Wszystkie składniki do przygotowania naleśników wymieszać ze sobą i odstawić na 30 minut.

Twaróg przecisnąć przez sito, tak aby był gładki i aksamitny. Rodzynki zalać rumem i odstawić.

W kąpieli wodnej ubić żółtka z cukrem pudrem do białości (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Ubite żółtka połączyć z twarogiem i miękkim masłem, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Do masy twarogowej dodać pozostałe składniki, wymieszać. (Ja jako, ze nie lubię rodzynek i nie miałam rumu dodałam pokrojoną w małą kostkę pomarańczę).

Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki odmierzając chochlą ilość wylewaną na patelnię (tyle ile wejdzie na chochlę).

Kiedy naleśniki ostygną przekładać je masą twarogową. Tort odstawić do lodówki, aby masa twarogowa stężała.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju.

Tort naleśnikowy polać płynną czekoladą.





Comments