Biszkopt Nesquik z Kremem Truskawkowym


BISZKOPT:

  • 200g Nesquika
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 150ml mleka


W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i Nesquikiem.  Jajka utrzeć z cukrem i  masłem po czym do otrzymanej masy dodać mleko. Gdy uzyskamy kremową konsystencję dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.

Wylać do okrągłej formy i piec przez 30 - 40 minut z 170 stopniach.

KREM TRUSKAWKOWY

  • 200g kremowej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki syropu truskawkowego


Ubić śmietanę z cukrem aż do uzyskania gładkiej, sztywnej masy po czym dodać syrop truskawkowy i dobrze wymieszać.

KREM MAśLANY

  • 250g masła bez soli
  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka wyciągu z wanilii


Umieszczamy wszystkie składniki w misce i mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ostudzony biszkopt przecinamy na pół i przekładamy kremem truskawkowym. Otrzymane ciasto pokrywamy kremem maślanym.


LUKIER PLASTYCZNY

pokrywamy blat skrobią (w ten sposób lukier sie nie przyklei) i przygotowujemy masę lukrową. Jeśli chcemy uzyskać kolor, mieszamy masę lukrową z barwnikiem (dodając go stopniowo i ugniatając).

Z powstałej masy formujemy kulę po czym ją rozwałkowujemy ostrożnie na grubość 5-6 mm. Nastepnie delikatnie przenosimy na ciasto (najlepiej za pomocą wałka), dopasowujemy do ciasta i resztę odcinamy.

Pozostałą masę lukrową używamy do wykrojenia ozdób (w tym przypadku gwiazdek).


Comments

Post a Comment