BISZKOPT:
- 200g Nesquika
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150g cukru
- 150g masła
- 150ml mleka
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i Nesquikiem. Jajka utrzeć z cukrem i masłem po czym do otrzymanej masy dodać mleko. Gdy uzyskamy kremową konsystencję dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
Wylać do okrągłej formy i piec przez 30 - 40 minut z 170 stopniach.
KREM TRUSKAWKOWY
- 200g kremowej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki syropu truskawkowego
Ubić śmietanę z cukrem aż do uzyskania gładkiej, sztywnej masy po czym dodać syrop truskawkowy i dobrze wymieszać.
KREM MAśLANY
- 250g masła bez soli
- 150g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka wyciągu z wanilii
Umieszczamy wszystkie składniki w misce i mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzony biszkopt przecinamy na pół i przekładamy kremem truskawkowym. Otrzymane ciasto pokrywamy kremem maślanym.
LUKIER PLASTYCZNY
pokrywamy blat skrobią (w ten sposób lukier sie nie przyklei) i przygotowujemy masę lukrową. Jeśli chcemy uzyskać kolor, mieszamy masę lukrową z barwnikiem (dodając go stopniowo i ugniatając).
Z powstałej masy formujemy kulę po czym ją rozwałkowujemy ostrożnie na grubość 5-6 mm. Nastepnie delikatnie przenosimy na ciasto (najlepiej za pomocą wałka), dopasowujemy do ciasta i resztę odcinamy.
Pozostałą masę lukrową używamy do wykrojenia ozdób (w tym przypadku gwiazdek).
Ten na obrazku to twoje dzieło?
ReplyDeleteKolegi z pracy :)
ReplyDelete